09133044405

پی ال سی PLC چیست؟

پی ال سی PLC چیست؟

پی ال سی PLC چیست؟ PLC مخفف  Programable Logic Controller یک جایگزین عالی برای تابلوهای کنترل دستی وابسته به رله های منطقی است که امروزه جای خود را در صنایع مختلف باز کرده است. با استفاده از این کامپیوتر دیجیتال صنعتی می تواند فرآیندهایی مانند تجهیزات رباتیک و خطوط مونتاژ را کنترل کند. این قطعه در واقع نوعی کامپیوتر دیجیتال صنعتی است که برای کنترل فرآیندهای صنعتی و تجهیزات رباتیک استفاده می شود. با استفاده از پی ال سی (PLC) می توان هر فعالیتی را که نیاز به کنترل داشته باشد به طور دقیق برنامه ریزی کرد و عیب یابی شبکه را به راحتی انجام داد.

پی ال سی PLC در عمل یک کنترلر نرم افزاری است که اطلاعات را به صورت باینری دریافت کرده و بر اساس برنامه ای که در حافظه خود دارد پردازش می کند. پس از آن، نتیجه این پردازش به صورت پیوست برای گیرندگان ارسال می شود. در نتیجه هر زمان که بخواهید می توانید این فرآیند پردازش را تغییر دهید و خروجی های متفاوتی دریافت کنید.

بیشتر بخوانید مقاله پی ال سی (PLC) چیست؟ : كنترلر دمای دلتا 

پی ال سی (PLC) چیست؟

مزایای پی ال سی PLC با کنترلر های قدیمی :

  • نیاز به سیم کشی کمتر نسبت به سیستم های کنترل رله تا 80%
  • کاهش نیاز به قطعات کمکی مانند رله، شمارنده یا مبدل
  • کاهش پیچیدگی و وزن تخته ها
  • دارای پورت های ارتباطی صنعتی برای سرعت بخشیدن به تبادل اطلاعات
  • بدون صدا و صداهای الکتریکی
  • عدم نیاز به سرویس و تعمیر دوره ای به دلیل عدم استهلاک مکانیکی
  • قابلیت شبکه سازی و کاهش حجم سیم کشی در پنل
  • مصرف برق بسیار کم
  • قابلیت عیب یابی داخلی با سرعت و دقت بالا
  • امکان تعویض سیستم یا مراحل کنترل بدون تغییر سیم کشی
  • زمانی که نیاز به تغییر برنامه دارید در زمان و هزینه خود صرفه جویی کنید

انواع پی ال سی PLC :

به طور کلی معیارهای مختلفی برای تعیین انواع PLC و طبقه بندی آنها وجود دارد که از مهمترین آنها می توان به میزان حافظه، تعداد ورودی ها و نوع CPU اشاره کرد. بر این اساس انواع PLC به چند دسته تقسیم می شوند که عبارتند از:

  1. PLC فشرده

در پی ال سی (PLC) فشرده یا یکپارچه، ورودی ها و خروجی ها، منبع تغذیه و پردازنده در داخل یک جعبه قرار گرفته و در قالب یک ماژول الکتریکی ساده طراحی و یکپارچه می شوند. به این ترتیب نمی توانید ورودی و خروجی را تغییر دهید. اما هر زمان که نیاز داشتید می توانید پورت های ورودی/خروجی بیشتری اضافه کنید. به عبارت دیگر در PLC های فشرده یا یکپارچه امکان انبساط وجود ندارد و HMI یا نمایشگر در جعبه ای به همراه آن قرار می گیرد.

  1. PLC کوچک یا کوچک

پی ال سی (PLC) های کوچک یا کوچک دارای دو یا چند ورودی و خروجی هستند که از نظر گسترش محدود هستند. زبان برنامه نویسی در این نوع PLC به صورت نردبانی می باشد. به این معنا که دستورات نمادین برای برنامه نویسی PLC کوچک استفاده می شود.

  1. PLC مدولار

پی ال سی PLC ماژولار یکی از اصلی ترین و پرکاربردترین انواع PLC است که قسمت های مختلف آن مانند پردازنده ها، پورت های ورودی و خروجی و ماژول پاور مجزا هستند. هر کدام از این قطعات دارای یک کارت مستقل هستند که به رک و شاسی متصل می شوند. نکته جالب در مورد PLC ماژولار این است که تعداد خروجی ها و ورودی ها را می توان تا 2000 افزایش داد. اگر CPU قدرت پشتیبانی از آن را داشته باشد، در مدل های رک نصب شده می توان این عدد را تا 5000 افزایش داد. علاوه بر این، تعمیر و نگهداری PLC ماژولار در مقایسه با فشرده آسان تر است. اما آنها بزرگتر هستند. 

رک به قسمت هایی اطلاق می شود که قسمت های مختلف کنترل کننده های منطقی را کنار هم نگه می دارد. به عبارت دیگر از رک ها برای نگهداری ماژول ها استفاده می شود و در نتیجه رک PLC شباهت زیادی به نمونه های ماژولار دارد. تنها تفاوت این دو نوع PLC وجود ماژول مرکزی است که وظیفه اتصال یونیت ها در سیستم های رک را بر عهده دارد.

نکته: Compact PLC معمولا در مواردی استفاده می شود که بخواهیم در هزینه ها صرفه جویی کنیم. اما در صورت نیاز به انجام عملیات کنترلی پیچیده از انواع PLC مدولار استفاده می کنیم.

بیشتر بخوانید مقاله پی ال سی (PLC) چیست؟ : قیمت اینورتر دلتا 

پی ال سی (PLC) چیست؟

از جمله معروف‌ ترین پی ال سی PLC ها از این خانواده را که می‌توان نام برد عبارتند از:

  • S۷ و S۵ شرکت زیمنس
  • شرکت OMRON ژاپن
  • شرکت تله مکانیک فرانسه
  • شرکت میتسوبیشی ژاپن
  • شرکت LG کره
  • شرکت آلن برادلی آمریکا
  • شرکت ABB

دستورات پی ال سی PLC :

دستورالعمل های برنامه نویسی PLC سه مورد است:

  • Main: توابعی که در همه بلوک ها قابل اجرا هستند، به جز جمع و تفریق همه دستورات، می توانند به عنوان ورودی و خروجی استفاده شوند.
  • اضافی: توابع ترکیبی مانند دستورات جابجایی، توابع، Shift و دستورات تبدیل که فقط در حالت FB و STL قابل اجرا هستند.
  • System: شامل دستوراتی است که مستقیماً بر سیستم عامل PLC تأثیر می گذارد و برای برنامه نویسان حرفه ای است.

صنایع وابسته به پی ال سی ها :

صنعت سیمان: برای تولید سیمان مناسب با کیفیت بالا نیاز به ترکیب مواد اولیه است. برای اطمینان از مقدار استفاده از هریک از مواد اولیه و کیفیت محصول نهایی از plc استفاده می شود.

صنعت غذا: تولید مواد غذایی به مقدار فراوان در هر روز کار آسانی نیست و نیاز به سرعت بالایی دارد. از plc  برای بررسی کیفیت غذا, مقدار ترکیبات مواد درون آن و نیز در بسته بندی, استفاده ی فراوانی می شود.

صنعت اتومبیل سازی: با توجه به افزایش روزافزون نیاز به اتومبیل ها در دنیای مدرن امروزی, از plc برای سوراخ کاری, انتقال قطعات, تست قطعات مختلف و… استفاده می شود. همچنین در صنایع تولید پلاستیک, خدمات حمل و نقل, کشاورزی,صنایع ساخت و ساز و صنایع تبدیل انرژی نیز کاربرد فراوانی دارد.

صنعت شیشه: فرآیند تولید شیشه بسیار سخت و دشوار است. با افزایش نیاز به شیشه در زندگی روزمره, کارخانه های تولید کننده ی شیشه برای پاسخ به نیازها از plc, استفاده می کنند.

انواع PLC مناسب در ایران :

  • DELTA PLC ساخت تایوان
  • FATEK PLC  ساخت تایوان
  • THINGET PLC  ساخت چین
  • LIYAN PLC ساخت تایوان
  • SIEMENS PLC  ساخت المان که البته این گزینه نسبت به گزینه های دیگر بسیار با کیفیت تر و همچنین گران تر است.
  • Allen Bradley PLC :

معمولاً در اکثر کشورها همان PLCهای مطرح جهانی پرکاربردترین هستند، هرچند که هر کشور باتوجه‌به شرایطش ممکن است تفاوت‌هایی داشته باشد، به‌عنوان‌مثال شما برند Allen Bradley را در ایران به ندرت خواهید دید، علت هم واضح است این PLC ساخت ایالات متحده آمریکا می‌باشد و ایران رسما تبادلات تجاری با این کشور ندارد. از سوی دیگر ممکن است به دلیل شرایط بد اقتصادی برخی از واردکنندگان به دنبال حضور مدل‌هایی از PLC باشند که در کنار قیمت مناسب، حاشیه سود خوبی نیز برایشان داشته باشد در ۹۰% مواقع هم سازنده این PLCها کشور چین می‌باشد.

بیشتر بخوانید مقاله پی ال سی (PLC) چیست؟ : خرید اینورتر دلتا

زیمنس پی ال سی PLC شرکت زیمنس سری 300

خوشبختانه شرکت زیمنس با ایران رابطه خوبی داشته و دارد به همین دلیل از همان ابتدای حضور PLC در صنایع، محصولات شرکت زیمنس نیز در دهه‌های گذشته وارد ایران شدند و به‌عنوان تنها برند تاپ کشور تاکنون فعالیت می‌کند. در حال حاضر درصد بسیار بالایی از سهم پی ال سی PLC کشور در اختیار این برند می‌باشد، علت حضور و بی‌رقیب بودن آن هم به دلیل کیفیت جهانی این برند می‌باشد که سبب شده صنایع کوچک و سنگین بدون هیچ دغدغه‌ای آن را انتخاب نمایند.

مسئله دیگر قطعات و لوازم آن است که به دلیل فراوانی جهانی به‌راحتی قابل تهیه می‌باشد.

پی ال سی PLC های زیمنس می‌توانند بدون خاموش شدن به راحتی به بازه کاری ۱۲ تا ۱۵ سال برسند، این درحالی است که برندهای چینی در بهترین حالت می‌توانند ۴ سال عمر مفید داشته باشند. بازار زیمنس در ایران تنها به PLC محدود نمی‌شود چرا که بسیاری از ادوات کنترلی و قدرتی ساخته شده توسط این شرکت آلمانی، در صنایع ایران مورد استفاده قرار گرفته‌اند، باتوجه‌ به موارد یاد شده مسلماً گزینه شماره یک یادگیری PLC در ایران، زیمنس می‌باشد.

بیشتر بخوانید مقاله پی ال سی (PLC) چیست؟ : قیمت صفحه نمایش دلتا

پی ال سی (PLC) چیست؟

اشتراک گذاری